Είστε μέλος;
Κάντε login εδώ!

eisodos

vivliothiki
Γίνετε τώρα μέλη,
εντελώς δωρεάν!
Εγγραφή

Γίνετε τώρα μέλη,
εντελώς δωρεάν!
Είστε ήδη μέλος του Feel Well TodayΟι πράξεις μιλούν …. όταν οι προθέσεις παραπλανούν !

Δεν θα σας ακουστεί παράξενο αν σας πω πόσο συχνά έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολες σχέσεις κυρίως γιατί παρ` όλο που έχουν δει σημάδια που προειδοποιούν για προβληματικές συμπεριφορές, αφιερώνουν υπερβολικό χρόνο και ενέργεια υποθέτοντας και μαντεύοντας τα κίνητρα των άλλων ανθρώπων.

Είναι αρκετές οι μελέτες που επισημάνουν ότι οι συμπεριφορές που θα έρθουν μπορούν να προβλεφθούν από συμπεριφορές του παρελθόντος. Κι είναι πολύ σωστό ! Η καλύτερη ένδειξη του αν κάποιος θα ξανακάνει κάτι είναι αν το έχει κάνει και παλιότερα. Η συνήθης συμπεριφορά ενός ανθρώπου στο πέρασμα του χρόνου μπορεί να μας πει πολλά για το επίπεδο εξέλιξης του χαρακτήρα του όπως επίσης και τι μπορούμε να περιμένουμε από εκείνον σε όποιου είδους συναναστροφή μπορεί να έχουμε μαζί του.

Πόσες φορές μου ζητούν να τους βοηθήσω να κατανοήσουν καλύτερα μια επανειλημμένη δυσλειτουργική συμπεριφορά κάποιου με τον οποίο σχετίζονται (σε όποιου είδους σχέση!). Πολλοί πιστεύουμε ότι έχουμε καλή επίγνωση των καταστάσεων που επιλέγουμε να ζούμε κι έτσι με μεγάλη φυσικότητα υποθέτουμε ότι ο άλλος άνθρωπος (σύζυγος, συνάδελφος, προϊστάμενος, αδερφός, κλπ.) έχει θέματα τα οποία και ευθύνονται για όποια ακατάλληλη συμπεριφορά του.  Μου λένε ότι αν μπορούσαν μόνο να κατανοήσουν αυτά τα θέματα και τους λόγους της συμπεριφοράς του άλλου, θα μπορούσαν να το διαχειριστούν και καλύτερα. Προσθέτουν ότι πιστεύουν βαθιά μέσα τους ότι ο άλλος πιθανώς να μην ήθελε να τους πληγώσει με την συμπεριφορά του και τον δικαιολογούν στη  βάση ότι δεν μπορούσε να φερθεί διαφορετικά καθώς η ανάγκη του εκείνη την στιγμή τον οδηγούσε προς τα κει. Τέτοιες στάσεις – όπως αντιλαμβάνεστε – δυναμώνουν σημαντικά κάθε φορά που αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν το όποιο θέμα με το άτομο που εμφανίζει την δύσκολη συμπεριφορά κι αυτό που δέχονται σαν απάντηση από εκείνο είναι ότι παρεξηγήθηκε η συμπεριφορά του.

Ενώ λοιπόν μερικές φορές μπορεί να αληθεύει ότι η δυσλειτουργική συμπεριφορά έχει τις ρίζες της σε άλυτα συναισθηματικά θέματα και καταπιεσμένες ανάγκες, είναι ευθύνη του ίδιου του ατόμου που έχει τα θέματα να τα επισημάνει και να ακολουθήσει την σωστή οδό για να τα λύσει. Ποτέ δεν είναι ευθύνη των άλλων να παλεύουν σκληρά για να καταλάβουν οι ίδιοι ότι αγνόησαν, άντεξαν ή συντήρησαν την δυσλειτουργική συμπεριφορά.

Οι άνθρωποι λοιπόν που κάποια στιγμή βρέθηκαν στην θέση του θύματος σε τέτοιου είδους σχέσης, μετά από προσωπική δουλειά άρχισαν να βιώνουν μια αυξανόμενη αίσθηση προσωπικής δύναμης και αξίωσης, μόλις σταμάτησαν να προσπαθούν να μαντέψουν τους λόγους για τους οποίους το άλλο άτομο φερόταν όπως φερόταν και άρχισαν να το θεωρούν υπεύθυνο για την συμπεριφορά του.  Όμως για να το καταφέρουν αυτό, έπρεπε να σταματήσουν να ασχολούνται με το τι έκανε ο άλλος ή με το ότι δεν είχε τη πρόθεση να τους φερθεί έτσι. Κατά τη διαδικασία αυτή, επίσης καταφέρνουν να αναγνωρίσουν πόσο  φυσικά τους έβγαινε να διστάζουν να αποδώσουν αρνητικές διαθέσεις στους άλλους και να αναζητούν τις πιο γλυκές – «βολικές» - εξηγήσεις για την συμπεριφορά.

Και είναι πολύ δημοφιλής η τάση να αναζητούμε τις υποβόσκουσες αιτίες και θέματα και να μαντεύουμε. Η αλήθεια είναι ότι φυσικά και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν όλα τα θέματα που καθοδηγούν μια συμπεριφορά τους. Άλλη μια αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι δεν θα φέρονταν αρνητικά αν δεν είχαν κάποια ανεκπλήρωτη – καταπνιγμένη - ανάγκη, φόβο ή ανασφάλεια. Γι αυτό θεώρησα αρκετά βοηθητικό να τους παροτρύνω να κρίνουν πράξεις κι όχι προθέσεις (στους άλλους). Οι πράξεις μιλάνε πιο δυνατά από τις λέξεις. Δεν θα έπρεπε να μας νοιάζει τόσο το πόσο δυνατά διαμαρτύρεται το άτομο που φέρεται παράξενα ότι δεν το ήθελε να φερθεί έτσι ή ότι το παρεξηγήσαμε. Αυτό που μετράει είναι ότι η συμπεριφορά μιλάει από μόνη της. Κι αν είναι κακοπροαίρετη ή κακοποιητική, πρέπει να αντικρουστεί και το άτομο που την βγάζει χρειάζεται να θεωρηθεί υπεύθυνο για να την διορθώσει. Το πιο σημαντικό όλων, αντί να κουβαλάμε το βάρος του να μαντεύουμε τις προθέσεις του άλλου και μετά να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε μια ανεκπλήρωτη ανάγκη του, ας προσπαθήσουμε να δούμε την ωριμότητα και την βασιμότητα της προσωπικότητάς του κρίνοντας τον τρόπο συμπεριφοράς του.

Τόσος χρόνος και ψυχική ενέργεια σε υποθέσεις  για κίνητρα και υποβόσκουσες ανασφάλειες, τραύματα, παιδικά βιώματα και φόβους, με την πεποίθηση ότι όλα αυτά θα εξαφανιστούν με αρκετή αγάπη και κατανόηση από την μεριά μας. Δοκιμάστε να αμφισβητήσετε αυτή την οπτική γωνία και θα συνειδητοποιήσετε πιο γρήγορα που έχετε εμπλακεί. Αν υιοθετήσετε και την στάση να κρίνετε πράξεις κι όχι προθέσεις, θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να κατανοήσει τους λόγους που μπαίνετε σε σχέσεις τέτοιες, όπως και τους λόγους που δεν μπαίνετε σε σχέσεις  - που κατά τα λεγόμενά σας επιθυμείτε ! Σχέσεις δηλαδή όπου το κάθε άτομο  θα είναι υπεύθυνο για τη δική του συμπεριφορά και τρόπους του και αυτό θα είναι και μια εμπεριστατωμένη μαρτυρία του επιπέδου ανάπτυξης της προσωπικότητάς του άλλου και της δικής σας !