Είστε μέλος;
Κάντε login εδώ!

eisodos

vivliothiki
Γίνετε τώρα μέλη,
εντελώς δωρεάν!
Εγγραφή

Γίνετε τώρα μέλη,
εντελώς δωρεάν!
Είστε ήδη μέλος του Feel Well TodayΔύσκολος καιρός.....για σπατάλες του χρόνου μας !

Μια τηλεοπτική παραγωγή παρουσιάζει ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι υποφέρουν επειδή το σπίτι τους είναι γεμάτο – πλημμυρισμένο θα ήταν πιο ακριβής χαρακτηρισμός – με άχρηστα αντικείμενα και σκουπίδια. Πόσοι από εμάς όμως δεν φτάνουμε σε τέτοια επίπεδα με τον χρόνο μας ? Να τον διαχειριζόμαστε δηλαδή το ίδιο αναποτελεσματικά και επιβαρυντικά, όπως κάνουν με τον χώρο τους οι άνθρωποι ? Αν αυτοί λοιπόν μπορεί να αποκαλούνται συλλέκτες αντικειμένων, μήπως είμαστε πολλοί αυτοί που θα μπορούσαμε να λεγόμαστε «συλλέκτες χρόνου» ?

Πόσες φορές μες στην ημέρα λέτε την φράση «πότε πέρασε η ώρα» ? Καμπανάκια ! Πόσες φορές περπατάτε προς το κρεβάτι σας ενώ προσπαθείτε να φέρετε στην μνήμη σας τι κάνατε και πώς χάσατε τον χρόνο σας μες στην ημέρα που μόλις πέρασε ? Αν σας ακούγεται οικείο, σας ενημερώνω ότι είναι λιγότερο θέμα μνήμης και περισσότερο θέμα συνήθειας στην κακή χρήση του χρόνου μας. Όπως οι συλλέκτες αντικειμένων συχνά δεν έχουν επίγνωση της έκτασης του χάους που έχουν δημιουργήσει στον χώρο τους, πολλοί ξεμένουμε από χρόνο και συνήθως δεν συνειδητοποιούμε καν πώς το καταφέραμε. Αλλά αν είμαστε διατεθειμένοι να «ξεβολευτούμε» από την συνήθειά μας, έχουμε την δυνατότητα να παρέμβουμε στην δική μας συνήθεια «συλλογής χρόνου» και συγκεκριμένα στις συμπεριφορές μας – ώστε να κάνουμε ένα «καλό ξεκαθάρισμα» στις ημέρες μας.

Η τηλεοπτική εκπομπή που σας προανέφερα, ακολουθεί μια προβλέψιμη τακτική την οποία μπορούμε να υιοθετήσουμε για δικό μας όφελος. Αναπόφευκτα ξεκινάει με περιήγηση στο σπίτι που θέλουμε να αδειάσουμε. Η πρώτη εικόνα είναι συλλογή κουτών, βιβλίων, άδειων φακέλων και κουτιών, ίσως και ακόμα περισσότερων - διασκορπισμένων παντού στον χώρο - άχρηστων αντικείμενων. Ομοίως, ο καλύτερος τρόπος να αρχίσουμε να ξεκαθαρίζουμε τον χρόνο μας, είναι να σκανάρουμε την εβδομάδα μας από ώρα σε ώρα.

Σε αυτό θα βοηθήσει ένα φύλλο χαρτί όπου μπορούμε να βάλουμε τις ώρες της ημέρας οριζοντίως (ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα και καταλήγοντας στις 11 το βράδυ) και τις ημέρες της εβδομάδας καθέτως. Αυτό που πρέπει αν κάνουμε με τον πίνακα που μόλις δημιουργήσαμε, είναι να καταγράψουμε πώς ξοδεύουμε κάθε ώρα από αυτές. Μετά από μία εβδομάδα εποπτείας του χρόνου μας, θα δούμε ότι θα έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας, καταγεγραμμένο σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που ο συλλέκτης αντικειμένων έχει μπροστά του τους σωρούς και τις στοίβες σε κάθε βήμα που κάνει στον χώρο του πριν βγει από εκεί. Ίσως έχουμε την ευκαιρία για πρώτη φορά να δούμε πόσες ώρες αφιερώνουμε στην τηλεόραση, το διαδίκτυο, ή σε άλλες «βουλιμικές» αποσπάσεις. Μου φαντάζει σαν μια αρκετά «άγρια» αφύπνιση !

Τα κορυφαία στιγμιότυπα της τηλεοπτικής εκπομπής αυτής, είναι η στιγμή που ο συλλέκτης αρχίζει να πλησιάζει τις στοίβες και να αποφασίζει τι μπορεί να κρατήσει και τι πρέπει να διώξει. Για να συνεχίσω την μεταφορά με τον χρόνο, είναι η ώρα να ξεδιαλύνουμε την χρήση του χρόνου μας, σε χρήση που θα ήθελες να κρατήσεις και χρήση που θα ήθελες να διώξεις. Όπως οι συλλέκτες υλικών συχνά ξεκινούν από την ιδέα ότι ΟΛΑ έχουν λόγο και πρέπει να μείνουν στον χώρο, είναι απολύτως προβλεπόμενο να αισθανθούμε ότι όλοι οι χρόνοι σε κάθε ασχολία είναι απολύτως δικαιολογημένοι και απαραίτητοι κι άρα πρέπει να μείνουν ως έχουν. Εκεί είναι που το λάστιχο συναντάει τον δρόμο, η πιο κρίσιμη στιγμή κοινώς. Σίγουρα πρέπει να έχεις χρήματα για να ζήσεις αλλά χρειάζεται να δουλεύεις τόσες πολλές ώρες ? Ή ίσως να νοιώθεις την ανάγκη να μεταφέρεις το παιδί σου στο κολυμβητήριο, αλλά πρέπει να το κάνεις απαραιτήτως εσύ? Πρέπει να σκεφτόμαστε δημιουργικά και με δυναμισμό κι έτσι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των χρονοβόρων ασχολιών τις οποίες πρέπει να βάλουμε στην λίστα για περιορισμό ή ολοκληρωτικό διωγμό. Όπως στην εκπομπή, για κάποιους ίσως βοηθάει η συνεργασία με έναν έμπιστο «σύμμαχο» ώστε να διατηρήσουμε το κίνητρο και να μην χάσουμε το επίκεντρο, ίσως κάποιον που να μας βοηθήσει και στην κατανομή εργασιών φερριπήν, για ευθύνες που έχουμε αναλάβει εξ` ολοκλήρου.

Στην τηλεοπτική παραγωγή, αφού ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα, το σπίτι γίνεται πια λιτό, καθαρό και ΚΑΛΥΤΕΡΟ από κάθε φορά σε αισθητική και λειτουργικότητα . Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να δημιουργήσουμε κι εμείς χώρο στην νέα μας εβδομάδα, γεμίζοντάς την μόνο με τις δραστηριότητες που αποφασίσαμε ότι θα κρατήσουμε. Ίσως να χρειαστεί να αλλάξουμε την «διακόσμηση» της ζωής μας για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες μας, να αναδιαμορφώσουμε τον ελεύθερο χώρο και να προσθέσουμε νέες, δημιουργικές ασχολίες ή απλά να τον κρατήσουμε ελεύθερο για να «ανάσες» και απολαύσεις.