Είστε μέλος;
Κάντε login εδώ!

eisodos

diatrofikes-diataraxes
Γίνετε τώρα μέλη,
εντελώς δωρεάν!
Εγγραφή

Γίνετε τώρα μέλη,
εντελώς δωρεάν!
Είστε ήδη μέλος του Feel Well TodayΆγχος - Πανικός

Όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως έχουμε βιώσει το αίσθημα του άγχους σε κάποια ή περισσότερες φάσεις της ζωής μας. Στην ήπια μορφή του αντικατοπτρίζει την εσωτερική ένταση που θέτει το άτομο σε μια συνεχή εγρήγορση.

Το άγχος όμως μπορεί να εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που στη χειρότερη έκφανσή του εξουθενώνει και καταρρακώνει τον οργανισμό. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από συμπτώματα, ψυχικά ή σωματικά, πολύ μεγάλης έντασης. Μπορεί να υπάρχει μια συνεχή, ακραία και παράλογη ανησυχία για καθημερινές δραστηριότητες και καταστάσεις. Το άτομο που διακατέχεται από έντονο άγχος προβλέπει και προσμένει το χειρότερο πιθανό σενάριο, τις περισσότερες φορές εν απουσία ενδεικτικών στοιχείων. Ο φόβος που βιώνει τον κυριεύει και μόνο με την σκέψη για την αρχή μιας καινούργια ημέρας.

Περισσότερα: Άγχος - Πανικός

Διακοπή καπνίσματος

Είστε ανάμεσα σε εκείνους που ανάβετε ένα τσιγάρο μόλις ξυπνήσετε; Αναζητάτε ένα μετά από μια συνάντηση με τον προϊστάμενό σας που σας ανέθεσε άλλη μια απαιτητική εργασία;

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλεί την ψευδαίσθηση της χαλάρωσης ή της ξεκούρασης, ενώ στη πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι να προστίθεται μεγάλο στρες σε πολλές από τις βασικές ψυχικές και σωματικές σας λειτουργίες. Τα καλά νέα είναι ότι πια μπορείτε να μάθετε πώς να διακόψετε το κάπνισμα, να μειώσετε την τάση σας να το αναζητείτε αυτομάτως και να αρχίσετε να ζείτε απαλλαγμένοι από αυτή τη καταστροφική συνήθεια.

Διαχείριση του πόνου

Ο πόνος που νοιώθουμε είναι ένα υποκειμενικό φαινόμενο. Άλλες φορές είναι μια αίσθηση μουδιάσματος και άλλες κάτι πιο οξύ και ακαριαίο. Χειροτερεύει και καλυτερεύει μέσα στο 24ωρο και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, την αιτία του πόνου, την ασθένεια που τον συνοδεύει κλπ. Πολλοί γιατροί συστήνουν αντικαταθλιπτική αγωγή για να βοηθήσουν τον ασθενή με την αίσθηση του πόνου προκειμένου να μειώσουν την ευαισθησία του. Όμως πολλοί ασθενείς διαφωνούν με τη φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο, διότι φοβούνται μήπως και εθιστούν σ' αυτήν. Στην πραγματικότητα αυτό δε συμβαίνει με τα αναλγητικά, καθώς ο εθισμός αφορά ψυχολογική ανάγκη ενώ η αγωγή οργανική ανάγκη. Κάποιοι βέβαια δεν επιθυμούν τις παρενέργειες των φαρμάκων και αποφεύγουν να ακολουθήσουν ό,τι τους συστήσει ο γιατρός τους. Συχνά ντρέπονται ακόμα και να πουν στο γιατρό ότι πονούν και ότι δεν τους ωφελεί η αγωγή. Θέλουν να είναι οι καλοί ασθενείς και να μη θεωρηθούν αδύναμοι.

 

Έλλειψη αυτοπεποίθησης & Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση θεωρούνται διαταραχές του συναισθήματος. Η αίσθηση αναξιότητας, ανεπάρκειας, μη-αποδοχής και/ή ανικανότητας μας κυριεύουν κι επηρεάζουν την εκτίμηση του εαυτού μας, δημιουργώντας λαθεμένα συμπεράσματα και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται ολοένα και περισσότερο, ανεξάρτητα από την ηλικία, καθώς τα θεμέλια μπορεί να μπαίνουν από τα παιδικά ακόμη χρόνια. Οι συνέπειες είναι σοβαρές και εμφανείς σε κάθε τομέα της καθημερινότητας των ανθρώπων, στερώντας την αίσθηση ικανοποίησης, ευχαρίστησης, δημιουργικότητας και ολοκλήρωσης από τη ζωή.

Περισσότερα: Έλλειψη αυτοπεποίθησης & Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Εργασιακό στρες

Το εργασιακό στρες είναι ένα φαινόμενο του σύγχρονου τρόπου ζωής, που σήμερα όμως εμφανίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Η φύση της εργασίας μας έχει υποστεί δραματικές αλλαγές τον τελευταίο αιώνα και συνεχίζει να αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα. Αγγίζει σχεδόν όλα τα επαγγέλματα- από καλλιτέχνες και ιατρούς, μέχρι ελεύθερους επαγγελματίες και πωλητές.

Περισσότερα: Εργασιακό στρες

Θυμός

Ο θυμός είναι ένα πολύ αντίξοο και περίπλοκο συναίσθημα αλλά και μια φυσιολογική αντίδραση σε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν απογοήτευση, ματαίωση, θλίψη, σύγχυση, ντροπή κι άλλα αρνητικά συναισθήματα. Ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να κάνει το άτομο να νοιώσει ότι βρίσκεται στο έλεος ενός απρόβλεπτου και πολύ δυνατού συναισθήματος.

Περισσότερα: Θυμός

Κατάθλιψη

Οι περίοδοι μελαγχολικής διάθεσης μπορεί να αποτελούν μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στις καθημερινές πιέσεις που δεχόμαστε. Μπορεί ακόμα να είναι η απόρροια της απώλειας ενός ατόμου ή μιας κατάστασης. Υπάρχουν φορές που η αιφνίδια απώλεια μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη ζωή – η απόλυση από την εργασία, ένας χωρισμός ή θάνατος, μια αναπηρία, ένας διωγμός από το σπίτι κτλ. Υπάρχουν πολλά είδη απωλειών στη ζωή των ανθρώπων οι οποίες χρειάζονται μεγάλη προσοχή, καθώς το κάθε άτομο βιώνει το κενό που δημιουργείται με θλίψη και άλλα συναισθήματα και αντιδράσεις, ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται στη διαδικασία πένθους (άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, συναισθηματική αποκοπή, ενοχή, φόβος αναγνώρισης και αποδοχής).

Περισσότερα: Κατάθλιψη

Προβλήματα βάρους

Πολλοί είναι εκείνοι που πέφτουν στην παγίδα μιας «μαγικής» δίαιτας η οποία υπόσχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα σε χρόνο-ρεκόρ. Όσοι αποφασίσουν να ασπαστούν τις κενές αυτές υποσχέσεις και δεν καταφέρουν τα αναμενόμενα, απογοητεύονται και εγκαταλείπουν την προσπάθεια, ενώ στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην υγεία τους.

Περισσότερα: Προβλήματα βάρους

Παιδί & Οικογένεια

Ίσως στις μέρες μας η δημιουργία και διατήρηση μιας ευτυχισμένης και υγιούς συζυγικής σχέσης να φαντάζει κάτι ονειρικό και δύσκολα πραγματοποιήσιμο. Με την προσοχή μας στραμμένη στα παιδιά, στις επαγγελματικές υποχρεώσεις και σε άλλους εξωγενείς παράγοντες, μπορεί να μειώνεται η φροντίδα και η έλξη μεταξύ των συζύγων. Το συναίσθημα της αγάπης μεταξύ των δύο συντρόφων μπορεί να υφίσταται αλλά οι ίδιοι να μη γνωρίζουν πώς να το συντηρήσουν, να το ενισχύσουν και να το βιώσουν μέσα από διάφορες περιστάσεις ώστε να συμβιώνουν ευτυχισμένα.

Περισσότερα: Παιδί & Οικογένεια

Προβλήματα του άνδρα

Τα προβλήματα που συχνότερα εκδηλώνονται σε έναν άνδρα είναι ο θυμός, η κακοποίηση, η ανεπαρκής διαχείριση των παρορμήσεών του, τα προβλήματα δέσμευσης και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Περισσότερα: Προβλήματα του άνδρα

Προβλήματα της γυναίκας

Τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται συχνότερα σε μια γυναίκα απ’ ότι σ’ έναν άνδρα, είναι οι διατροφικές διαταραχές, η κακή εικόνα του σώματος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος, η μελαγχολία, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η επιλόχειος κατάθλιψη. Στη σύγχρονη κοινωνία η γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει κοινωνικές πιέσεις, θέματα διακρίσεων, ανισότητες στον εργασιακό χώρο καθώς και τον αγώνα να ανταπεξέρχεται καθημερινά σ’ ένα επιβαρυμένο πρόγραμμα. Οι σύγχρονες γυναίκες αντιμετωπίζουν την πρόκληση να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των άλλων, συχνά παραγκωνίζοντας τις δικές τους. Μπορεί να προσπαθούν να είναι τέλειες ως σύζυγοι, μητέρες, επαγγελματίες, κλπ., και ταυτόχρονα να έχουν την ευθύνη του σπιτιού, της κοινωνικής ζωής τους και της σωματικής τους υγείας. Συχνά νοιώθουν να ασφυκτιούν και να καταπιέζονται. Κατά συνέπεια, μπορεί να πάψουν να παρέχουν επαρκή φροντίδα στον εαυτό τους, να βιώνουν ενοχές και να αισθάνονται εξουθενωμένες, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Περισσότερα: Προβλήματα της γυναίκας

Προβλήματα σχέσεων

Πολλά ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις παραπονιούνται για έλλειψη επαφής στη σχέση τους, απουσία άνετης και ανοιχτής επικοινωνίας με το/τη σύντροφό τους κι ανάγκη για ανανέωση της σχέσης τους ώστε να επανακτήσουν το πάθος που είχαν νοιώσει κάποτε.

Περισσότερα: Προβλήματα σχέσεων

Προσωπική βελτίωση (μέσω Coaching)

Έχετε ποτέ ευχηθεί να υπήρχε κάποιος που θα έκανε τις σωστές ερωτήσεις προκειμένου να ανακαλύψετε τι πραγματικά θέλετε ώστε να χαράξετε ξεκάθαρα την πορεία που θα σας οδηγήσει άμεσα στην επίτευξη των στόχων σας;

Αυτό το άτομο υπάρχει και είναι ο COACH! Ένας όρος που έχει καθιερωθεί διεθνώς και που στην ελληνική γλώσσα θα μπορούσε να λέγεται «προπονητής» ή «σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης».

Περισσότερα: Προσωπική βελτίωση (μέσω Coaching)

Προγαμιαία Συμβουλευτική

Είναι δυστυχώς γεγονός ότι σχεδόν το 50% των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο. Από την άλλη, οι έρευνες δείχνουν ότι η προγαμιαία συμβουλευτική βοηθάει σημαντικά στη μείωση των περιπτώσεων διαζυγίου κατά 30%. Η πεποίθηση στην οποία βασίζεται η προγαμιαία συμβουλευτική είναι ότι είναι αναγκαίο να ενθαρρύνουμε την ισχύ ενός γάμου πριν γίνει και να προλάβουμε τις προκλήσεις και τις συγκρούσεις που θα μπορούσαν να εμφανιστούν μέσα σ' αυτόν.

Περισσότερα: Προγαμιαία Συμβουλευτική

Σεξουαλικά προβλήματα

Είναι φυσιολογικό να εμφανιστεί κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα ή ανησυχία κάποια στιγμή στη ζωή ενός άνδρα ή μιας γυναίκας. Η εμφάνισή του μπορεί να είναι σταδιακή ή και αιφνίδια, και αυτό που είναι αρκετά σύνηθες ως αντίδραση είναι η αναστάτωση, η ντροπή ή και η μελαγχολία για τον άνθρωπο που το βιώνει.

Περισσότερα: Σεξουαλικά προβλήματα

Υπογονιμότητα

Η ανικανότητα κάποιου ανθρώπου ή ζευγαριού να αποκτήσει παιδιά μπορεί να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή του κι έχει επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα: ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί υπερβολικό άγχος με σημαντικό αντίκτυπο στη σχέση τους καθώς και στις σχέσεις με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας.

Περισσότερα: Υπογονιμότητα