Είστε μέλος;
Κάντε login εδώ!

eisodos

stress
Γίνετε τώρα μέλη,
εντελώς δωρεάν!
Εγγραφή

Γίνετε τώρα μέλη,
εντελώς δωρεάν!
Είστε ήδη μέλος του Feel Well TodayΆγχος - Πανικός

Εκτύπωση
Πώς θα σας βοηθήσει το Feel Well Today στο Άγχος και το Πανικός

Όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως έχουμε βιώσει το αίσθημα του άγχους σε κάποια ή περισσότερες φάσεις της ζωής μας. Στην ήπια μορφή του αντικατοπτρίζει την εσωτερική ένταση που θέτει το άτομο σε μια συνεχή εγρήγορση.

Το άγχος όμως μπορεί να εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που στη χειρότερη έκφανσή του εξουθενώνει και καταρρακώνει τον οργανισμό. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από συμπτώματα, ψυχικά ή σωματικά, πολύ μεγάλης έντασης. Μπορεί να υπάρχει μια συνεχή, ακραία και παράλογη ανησυχία για καθημερινές δραστηριότητες και καταστάσεις. Το άτομο που διακατέχεται από έντονο άγχος προβλέπει και προσμένει το χειρότερο πιθανό σενάριο, τις περισσότερες φορές εν απουσία ενδεικτικών στοιχείων. Ο φόβος που βιώνει τον κυριεύει και μόνο με την σκέψη για την αρχή μιας καινούργια ημέρας.

Το άτομο δε γνωρίζει πώς να διακόψει τον φαύλο κύκλο της ανησυχίας του, διότι αυτομάτως ερμηνεύει την κατάσταση ως ανεξέλεγκτη, παρ’ όλο που σε στιγμές μικρότερου πανικού συνειδητοποιεί ότι το άγχος του είναι δυσανάλογο της κρισιμότητα της κατάστασης αυτής καθ’ αυτής. Παράπονα για σωματικά συμπτώματα όπως μυϊκός πόνος, ευερεθιστότητα, κόπωση, αϋπνία, γαστρεντερικές ανωμαλίες, είναι συνηθισμένα.

Ο πανικός εμφανίζεται ως ένας έντονος φόβος για κάτι που στην ουσία δε σχετίζεται με την προκειμένη περίσταση, διαρκεί λίγα λεπτά και συνήθως το άτομο αναφέρει συναισθήματα ασφυκτικής αίσθησης κινδύνου, τάση να αποδράσει από αυτό που βιώνει, φόβος απώλειας ελέγχου, τρέλας ή θανάτου. Tα σωματικά συμπτώματα που συνοδεύουν τον πανικό είναι ταχυκαρδία, τρέμουλο, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, ζάλη, εφίδρωση, κ.ά.

Συμπτώματα όπως τα προαναφερθέντα θυμίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα, απορρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα, αυχενικό σύνδρομο και αναπνευστικά προβλήματα. Γι’ αυτό και όσοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού, συχνά επισκέπτονται γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων αναζητώντας την αιτία, η οποία τελικά δεν απορρέει από κάποια παθολογία.