Είστε μέλος;
Κάντε login εδώ!

eisodos

fovies
Γίνετε τώρα μέλη,
εντελώς δωρεάν!
Εγγραφή

Γίνετε τώρα μέλη,
εντελώς δωρεάν!
Είστε ήδη μέλος του Feel Well TodayΦοβία

Εκτύπωση
Πώς θα σας βοηθήσει το Feel Well Today στη Φοβία

Η φοβία είναι ο ακραίος φόβος ενός ατόμου για τις πιθανές συνέπειες μιας κατάστασης ή ενός αντικειμένου, χωρίς να υπάρχει ρεαλιστικός λόγος που να δικαιολογεί αυτήν την υπερβολική αντίδραση. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η διαστρέβλωση των πραγματικών διαστάσεων της κατάστασης, με αποτέλεσμα να της προσδίδει έναν τρομακτικό χαρακτήρα. Οι συνέπειες είναι η επαναλαμβανόμενη αποφυγή καταστάσεων που φοβίζουν και η απομάκρυνση από το αντικείμενο το φόβου, με όποιο κόστος. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή του ατόμου.

Μερικές αιτίες ύπαρξης της φοβίας είναι οι εσωτερικές συγκρούσεις τις οποίες δυσκολεύεται το άτομο να επιλύσει, διαλέγοντας έτσι να εξωτερικεύει κάποια από τα συναισθήματά του σ’ ένα τρίτο αντικείμενο ή κατάσταση. Άλλη πιθανή αιτία είναι μια τραυματική εμπειρία του ατόμου στο παρελθόν.

Οι πιο συνήθεις φοβίες αφορούν σε δημόσιες ομιλίες, απομάκρυνση από το σπίτι, πολυσύχναστους χώρους, κλειστούς χώρους, ταξίδια με αεροπλάνο, ύψη, γέφυρες, τούνελ, νερό, αίμα, ένεση, κλπ.